Het oranjecomité Veessen Vorchten Marle is op 4 september 1930 opgericht. Het eerste feest werd gevierd op 16 en 17 september. In de commissie zaten de heren G.J. Prijs, W van Dijk  W Rakhorst, G.J. Kraaijenbrink en G. Maten. De laatste bood zijn terrein gelegen aan de Kerkstraat gratis aan om hier tenten, kramen en een consumptie tent op te zetten. Het was in alle opzichten goed geslaagd, het feest werd begonnen met een lampionoptocht, opgeluisterd door een prachtig gekostumeerde korfbalclub die na aankomst op het feestterrein een wedstrijd hield hetgeen bijzonder in de smaak viel.  Kinderspelletjes waren ook in die tijd onderdeel van het Oranjefeest en de samenwerking met Vivo is al in 1933 begonnen.

Oprichters Oranjecomité V.l.n.r. Meester Prijs, onderwijzer; Gerrit maten, landbouwer; Albert Veerman, bakker; Gerrit Kraaijenbrink, veehouder; Wicher van Dijk, postbode.

Het idee voor een 6-kamp is in 1977 ontstaan, omdat er tot die tijd een cabaretprogramma was, wat steeds minder belangstelling trok. Het hele feest is in 1977 verplaatst naar de maand juli en heeft als vaste locatie het oude voetbalveld van VeVo gekregen. Er waren 12 teams die deelnamen en er werd weken lang getraind door de verschillende teams om de beste te zijn. Het winnende team kon in het bezit komen van de Draayer wisseltrofee. De jury bestond ook toen al uit onafhankelijke scheidsrechters uit Zwolle In verband met de invoering van de bouwvakvakanties is het feest toen verplaatst naar de maand juni.

Tegenwoordig organiseren wij activiteiten voor jong en oud in samenwerking met verschillende verenigingen uit Veessen, en zo snel als je een feest in 1930 kon regelen dat lukt allang niet meer. De vrijwilligers van het Oranjecomité beginnen in september met het regelen van de festiviteiten voor het volgende jaar en vinden het belangrijk dat u met ons meedenkt.  We hopen dat wij samen met u in de toekomst ooit ons 100 jarig bestaan te kunnen vieren.

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com